Zápis č.1/18 ze schůze OvN, konané dne 19. 2. 2018

Zápis
č.1/18 ze schůze Osadního výboru Neškaredice, konané dne 19. 2. 2018

Přítomni za OvN – předseda: Jan Balham, členové: Jan Staněk, Miroslav Hnilička, Marie                                                    Janečková
Hosté:
Ing. Josef Viktora, starosta města Kutné Hory
Karel Koubský st., místostarosta města Kutné Hory
Petr Hýžďal, poradce OvN

Program jednání:
1. Kanalizace a vodovod
2. Stav komunikací, bezpečnost provozu a koncepce rozvoje
3. Dopravní obslužnost občanů

Ad 1)
Seznámení se současným stavem věci. Dle příslibů radnice se na podzim 2017 mělo začít s budováním kanalizace a vodovodu. Tento projekt bohužel, neobdržel podporu Operačního programu Životní prostředí 2014 -2020. A další žádost bude podána v tomto roce 2018. Starosta pan Ing. Josef Viktora se zavázal iniciovat schůzku s Vodohospodářskou společností Vrchlice – Maleč, a.s, která může poskytnout potřebné informace k projektu. Tedy důležité informace o dotaci od Operačního programu Životního prostředí 2014 -2020. Dále informace týkající se termínu zahájení a délky stavby včetně potencionálních nákladů obyvatel a jejich závazků vůči stavbě a projektu.

Ad 2)
Stav komunikací a veřejného osvětlení je již po mnoho let v naprosto kritickém stavu. Postrádáme chodníky, bezpečné přechody a dopravní značení, které zaručí občanům bezpečný pohyb bez rizika. Vzhledem k přítomnosti dvou firem na zpracování odpadů a jedné dopravní společnosti nám v Neškaredicích neúměrně vzrostla doprava hlavně těžkých nákladních strojů. A to sebou přináší již zmiňovaná rizika a další devastaci vozovek. Přístupové komunikace občanů ke svým domům je často problematická, protože cesty jsou samá díra a výmol. Dále je zde stále se opakující problémy s veřejným osvětlením. Časté výpadky způsobené jeho zastaralostí. Je logické, že budování bezpečné dopravní infrastruktury je na řadě až po vybudování kanalizační a vodovodní sítě.
Je tedy nezbytné, aby pro Neškaredice vznikl strategický plán rozvoje. Který bude důležitý jako koncepční dokument, jehož úkolem bude sjednotit pohled na celkový rozvoj Neškaredic, definovat dlouhodobé cíle a priority obce a návazně navrhnout konkrétní rozvojové projekty, včetně způsobu jejich realizace. V minulosti již něco podobného vzniklo, ale realizace nebyla nikdy uskutečněna. Konkrétně se jedná o „PROGRAM OBNOVY OBCE NEŠKAREDICE“ z roku 1997 (vizte přílohu – ZDE).
K tomuto problému přislíbil podporu pan místostarosta Karel Koubský, který naváže komunikaci s příslušným odborem MěÚ. Příslušný odbor tímto žádáme o vyjádření a kontaktování Osadního výboru Neškaredice.

Ad 3)
K dopravní obslužnosti občanů bylo projednáno. V Neškaredicich je převážně stárnoucí populace obyvatel. Absence obchodu a dalších služeb je důvodem proč musí občan cestovat do Kutné Hory. Což například v o víkendech a svátcích je neřešitelná situace. Tyto podněty vzal na vědomí pan starosta Ing. Josef Viktora a budou postoupeny k dalšímu řešení.

V Neškaredicích
19. 2. 2018

Oficiální zápis ke stažení na stránkách MÚ Kutná Hora – ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *